Kosár

Close

Nincs termék a kosárban.

A kert

Több mint tíz éve annak, hogy kiköltöztünk Ebesre, és elkezdtük megvalósítani az álmunkat, a Szender Kertet. Már annak idején is a mostani kertet láttunk magunk előtt. Az volt az elképzelésünk, hogy egy olyan kertet hozzunk létre, ami nem csak esztétikus, de bőtermő is.
Az elsődleges célunk akkor az volt (és valójában még ma is az), hogy erőforrásainkhoz és a kert adottságaihoz mérten megtermeljük a lehető legtöbb egészséges és vegyszermentes alapanyagot – zöldséget, gyümölcsöt, húst, tojást – magunknak. Ezért permakultúrás alapelvek mentén ökológiai gazdálkodásba fogtunk.

A Szender Kert székhelye Ebesen kicsit több mint ezer négyzetméter. Ebben benne van már a házunk, a kapubejáró és a vendégtér, és ahogy megyünk hátrébb, a fennmaradó kb. 750 négyzetméterbe van „belezsúfolva" a baromfiudvar, kerti tó, különböző fólia, üvegház, rengeteg állat lakhelye, és az akvapónia rendszer.  

A kert kialakítását egy nagyon tudatos tervezés előzte meg, a célunk az volt, hogy „szobákat” hozzunk létre a kerten belül. Tehát, ha követjük a fűszerutat, észrevehetjük, hogy mindegyik érdekesebb pontnál egy új út nyílik, és ott egy kis „szoba” tárul elénk. Valójában ennek a kialakításnak köszönhetjük, hogy a kert nagynak tűni.

A kert középső részén található az üvegházunk és a fóliaházunk, és itt történik a szaporítás nagyja. Ezen a részen vannak még gyümölcsfák, és a fűszerút is itt található. Ez valójában egy esztétikusan kialakított termőkert rész, tehát a zöldséges kert is ebbe a kis térben található.
A fő terményeink azok nem itt nőnek, hanem a fóliasátrainkból, és földünkről érkeznek, amik szintén Ebesen vannak. Itt az ebesi otthonunknál, ahová vendégeinket is várjuk, a különböző fajtáknak az anyanövény-állománya található. Innen szaporítjuk például a bogyós gyümölcsöket, mint például a jostát, a fekete ribizlit, egres féléket, sima ribizli féléket.  Valamint talajtakaróként különböző földi eprek vannak (erdei szamóca, sárga, fehér, piros, ananászeper) itt.

A kert hátsó részén található a kerti tó, különböző fácánfélék, fürjek, és a baromfiudvar. Itt is nagyon sok ehető növényünk van, szinte csak gyümölcsfák, gyümölcsbokrok, erdei növények.
Ide tudatosan elég magas fákat ültettünk, amik még kicsik, de nagyjából öt év múlva itt egy nagyon szép, árnyékos sűrű erdőkert lesz.

A fűszerút

A fűszerúton kb. 8 éves telepítésű rozmaring, zsálya, illetve levendula bokrok találhatók. Egy olyan mediterrán hatású utat alakítottunk ki, ami mind kinézetben, mind illatával Toszkánát idézi az úton végigsétálók számára.  Amellett, hogy egy szép, hasznos is, hiszen a konyhába is előszeretettel használjuk a fűszerúton található növényeket.
Ebesen elég agyagos a talaj, ezért szükséges volt egy talajcserét végeztünk, hiszen a mediterrán fűszernövények nem szeretik a nagyon kötött talajt, szegényes, kavicsos-sóderes-homokos talajban érzik igazán jól magukat. Ezért beleástunk annak idején elég sok homokot és sódert a földbe, ezzel értük el azt, hogy nem áll a gyökerük vízben.

Több mint tíz éve annak, hogy kiköltöztünk Ebesre, és elkezdtük megvalósítani az álmunkat, a Szender Kertet. Már annak idején is a mostani kertet láttunk magunk előtt. Az volt az elképzelésünk, hogy egy olyan kertet hozzunk létre, ami nem csak esztétikus, de bőtermő is.
Az elsődleges célunk akkor az volt (és valójában még ma is az), hogy erőforrásainkhoz és a kert adottságaihoz mérten megtermeljük a lehető legtöbb egészséges és vegyszermentes alapanyagot – zöldséget, gyümölcsöt, húst, tojást – magunknak. Ezért permakultúrás alapelvek mentén ökológiai gazdálkodásba fogtunk.

Üveg- és fóliaházunk

A Szender Kertben egy kisebb fűtött üvegház, és egy nagyobb légtérű fűtetlen fólia található. A nagyobb fűtetlen fóliában (ahol napsütéskor egyébként szintén meleg van) az olyan zöldségeket neveljük tavasszal, amik már bőven kinőttek a magonc korból, és már sejttálcában vannak.

A fűtött, pici, körülbelül 6 négyzetméteres polikarbonát üvegházunkban telelnek át a rákjaink, ezért is szükséges időnként fűtést alkalmaznunk. Télen, jó idő esetén nem szükséges fűteni, hiszen kellően megfelelő hőmérséklet alakul ki magától (nagyjából 10-15 fok), azonban egy kis légmozgást ilyenkor is biztosítanunk kell. Alul a víztartályokban élnek a rákjaink, a tenyészállatok. Számukra egy 22 fok körüli vízhőmérséklet télen is szükséges biztosítani. Tehát igazából csak abba az esetbe kell hősugárzást bekapcsolni, amikor nagyon hideg van.

Élőlények a kertben

Állatokfajták: csirke, kacsa, fácán, virginiai fogasfürj, nyúl, kutya (Hanga)

Vízi állatok: szibériai tokhal, jászkeszeg, ponty, amur, compó, naphal, ausztrál folyami rák, szivárványos cselle

Vadvilág: kecskebéka, zöld varangy, énekes madarak/rigók, nagykócsag (hajnalban), sünök (éjszaka), bagoly (éjszaka), vízisikló, méhek, pockok, pillangók, csigák

Évelő növények:
Gyümölcsfák (alma, körte, barack, szilva, eperfa, birs, naspolya, mandula, cseresznye, meggy, kajszi)
Ritkaságok (kiwi, akébia, télálló gyömbér, füge, ananász guava, nyugati szamócafa, nemes babér, olajfa, japán naspolya fa, banán, citrusok, passió gyümölcs , khaki szilva, gránátalma, vadcitrom, kínai datolya)
Bogyós gyümölcsök (erdei szamóca, framberry, fehér földi eper, málna, szeder, goji bogyó, szedermálna, köszméte, rizibzli, josta, fekete ribizli, húsos som, szibériai mézbogyó, áfonya)
Csonthéjasok (pekándió, mogyoró, törökmogyoró, gesztenye)
Fűszerek (majoranna, oregano, levendula, rozmaring, babér, fokföldi csillaghagyma, ázsiai metélőfokhagyma, metélőhagyma, kakukkfű, menta, zsálya, curryfű)

Ezenkívül rengeteg egynyári fűszer, virág és zöldség különlegesség található a kertben.

Back to Top