Október 26-án, szombaton a kovászról tanulhatsz nálunk. A workshop során lépésről lépésre vezetünk végig a kovász élesztésének, gondozásának és felhasználásának folyamatán. Friss kenyérillat, jó hangulat és finom ételek várnak rád.
MI AZ A KOVÁSZ?
A kovász egy természetes erjesztési folyamat eredménye, amely élesztő és tejsavbaktériumok keverékéből áll. Ez a hagyományos módszer évezredek óta segít abban, hogy a kenyér ne csak finom, de könnyebben emészthető és tápanyagokban gazdag legyen. A kovászos kenyerek tele vannak természetes ízekkel, hosszabb ideig frissek maradnak, és nem terhelik meg a gyomrot, hiszen a kovász elősegíti a glutén lebontását.
Ha szeretnéd elsajátítani a kovászkészítés csínnyát-bínnyát, akkor csatlakozz hozzánk! A workshop során lépésről lépésre vezetünk végig a kovász élesztésének, gondozásának és felhasználásának folyamatán.
ISMERD MEG BENCZE JUDITOT, A WORKSHOP HÁZIASSZONYÁT!
Judit a Piccola Pékség mikroüzem tulajdonosa. 36 éves, 3 kisfiú édesanyja és pék.
2016-ban ismerkedett meg a kovászolással, és hamar szenvedélyév vált. Elvégezte a pék OKJ-t, Panelpék Józsinál gyakornokoskodott, és eldöntötte, hogy lesz egy péküzeme az épülő családi házunkban. Ahogy megérkeztek a gépek és beköltöztek, nemsokára már a szomszédoknak készítette az első kenyereket az utcabulikra, amiből heti rendszerű rendelések lettek.
Gyorsan terjedt a hír, így jelenleg 30-40 családnak készít megrendelésre kenyereket és pékárut. Nem mellesleg a Szender Kert kenyereit is Juditnak köszönhetjük.
MIT TANULHATSZ A WORKSHOPON?
A workshop gyakorlati és elméleti részek váltakozásából áll.
GYAKORLATI RÉSZ:
A workshopon egy alap kovászos fehér parasztkenyeret készítünk. Kezdésnek autolizált tésztába fogjuk a kovászt beledagasztani, így mindenki a saját 1 kg-os tésztájával dolgozik majd. Ezután betesszük kelni az előkészített fűtött kamrába. Majd félóránként vesszük elő a tésztát és különböző hajtogatási technikákat tanulunk meg rajta.
ELMÉLETI RÉSZ:
• Kovászelmélet (miből áll, hogyan működik, otthoni kovásznevelés)
• Lisztek és malmok: itt megismerkedünk a hazai malmokkal, legjobb lisztekkel, megvizsgáljuk a különböző gabonaszemeket, és egy köves malmon őrölni is fogunk.
• Formázási technikák: megtanuljuk a helyes tésztakezelést.
MIT VIHETSZ HAZA MAGADDAL?
Egy szakajtót a saját készítésű kovászos tésztáddal, illetve egy pengét, amit bevágáshoz tudsz (később is) használni. Emellett a saját befrissített kovászodat is hazaviheted. Továbbá megkapod a receptet és egy útmutatót a kovászneveléshez.
A WORKSHOP MENETE, DÍJA
A workshop 9:30-13:30 között kerül megrendezésre, a következő felépítéssel:
• 3 óra elmélet és gyakorlati tudásátadás kovász témában
• 1 óra étkezés
Részvételi díj: 27 900 Ft/fő, az ár tartalmazza a workshopon való részvételt, a elkészített kovászos tésztát szakajtóval, pengével, receptekkel, útmutatóval, és egy 3 fogásos menüt, üdítővel (kávéval)
MENÜAJÁNLATUNK A WORKSHOPRA
ELŐÉTEL – Bográcsban főtt marhagulyás, kovászos kenyér
FŐÉTEL – Ropogós tanyasi csirkecomb, pirított, mézes téli zöldségek, vajas burgonyapüré
DESSZERT – Sütőtökös pite, pekándió
HOGYAN TUDSZ JELENTKEZNI?
A https://szenderkert.booked4.us/ oldalon keresztül.
Fontos kiegészítés: Jelentkezésed a workshop díjának kiegyenlítése után válik véglegessé. Erről előleg számát fogunk küldeni. Amennyiben mégsem tudsz részt venni a workshopon díját sajnos nem tudjuk visszatéríteni, de magad helyett küldhetsz valaki mást.
Nagy szeretettel várunk!